TES-İŞ Genel Başkanı Ersin Akma’nın Silopi Termik Santralinin Faaliyetinin Durdurulmasına İlişkin Açıklaması
< Geri

TES-İŞ Genel Başkanı Ersin Akma’nın Silopi Termik Santralinin Faaliyetinin Durdurulmasına İlişkin Açıklaması: 

“Enflasyona karşı asgari ücret ve diğer işçi ücretleri artırılmalı, ancak istihdamı koruyacak önlemler de alınmalıdır.” 

“Tüketici yüksek elektrik fiyatlarından, şirketler girdi maliyetlerinden ve kar edemediklerinden yakınıyor, işçiler işsiz kalmaktan ve satın alma gücünü kaybetme kaygısı yaşıyor.”  

“Faaliyeti Durdurulan Silopi Termik Santrali Bölgenin Güvenliği ve Tek Geçim Kaynağıdır.” 

Silopi Termik Santrali’nin 135 MW kurulu güce sahip ilk ünitesi 2009 yılında, yine 135 MW Kurulu güce sahip ikinci ve üçüncü üniteleri ise 2015 yılında devreye alınmıştır. Santralde bölgede üretilen, kömür benzeri fosil yakıt türlerinden birisi olan asfaltit kullanılmaktadır. Son dönemde Asfaltit ve diğer girdi maliyetlerindeki yüksek artış ile bu maliyetlerin Azami Uzlaştırma Fiyatının altında kalması nedeniyle santralde üretimin durdurulduğu açıklanmıştır. 

Santralin kurulduğu dönemlerde bölgede çıkan asfaltit madeninin; maliyet kontrolü, döviz kurlarından etkilenmemesi ve yakıt temininin dışa bağımlı olmaması açısından santrale büyük avantajlar sağladığı ifade edilmekteydi. Bugüne gelindiğinde ise; küresel düzeyde enerji krizleri yaşanırken girdi maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle madenlerin işletilemediği, santrale yakıt bulunamadığı, uzlaştırma fiyatlarının yüksek üretim maliyetlerinin altında kaldığı dile getirilmektedir. Üretim lisansı devam eden, lisans süresinin uzatılmasıyla daha uzun yıllar üretime ve ülke kalkınmasına hizmet edecek olan Silopi Termik Santralinde gelinen durumu anlamak veya kabul etmek mümkün değildir.

Enflasyona karşı asgari ücret ve diğer işçi ücretleri artırılmalı, ancak istihdamı koruyacak önlemler de alınmalıdır. Tüketici yüksek elektrik fiyatlarından yakınıyor, enerji şirketleri girdi maliyetlerinden ve kar edemediklerinden yakınıyor, işçiler işsiz kalmaktan ve satın alma gücünü kaybetme kaygısı yaşıyor. Daha fazla zaman kaybetmeden istikrarın sağlanması, herkesin önünü görebilmesi gerekiyor. 

Sonuç itibariyle; Silopi’deki santralde bulunan üç ünitenin de faaliyeti durdurulmuş, çalışanlar ücretli izne gönderilmiştir. Ücretli izin hakkı olmayan işçilere 2023 yılından mahsup edilmek üzere ücretli izin verilmiştir. Aynı şekilde madenlerde çalışan işçiler de ücretli izne gönderilmiştir.

Santralin kapanmasıyla birlikte yaklaşık üç bin işçi ve ailesi bu durumdan etkilenecektir. Santral ve maden işletmeleri, bölgede yaşayan binlerce hanenin yanında esnafın da en önemli gelir ve geçim kaynağıdır. İşçiler ve bölge halkı geçim ve gelecek kaygısı içerisinde santralin yeniden faaliyete geçeceği ile ilgili olumlu haberler beklemektedir. 

Enerji Bakanlığımızın; çalışanların mağduriyet yaşamaması, milli servetimizin heba olmaması için elinden geleni yapacağına inanıyoruz. Şirket yetkililerinin de santralin kâr amacının yanında ülke kalkınmasına, istihdama ve bölgenin güvenliğine hizmet ettiğini dikkate alarak, santrali en kısa sürede yeniden çalıştıracaklarına inanıyoruz. 

Dünyada enerji fiyatları sürekli artarken, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı devam ederken milli servetimiz olan Silopi Termik Santralinin üretime ara vermesine neden olan sorunlara ivedilikle çözüm bulunmasını, çalışanların izin süreleri dolmadan ve bir an evvel işlerinin başına dönmelerini istiyoruz. 

TES-İŞ Sendikası Türkiye’nin her köşesinde enerji işçilerinin tek adresidir. Üyelerimizin kazanılmış haklarının ve santral tekrar faaliyete geçinceye kadar sürecin yakın takipçisi olacağız.